Σε τι συμβάλουν τα συστήματα οικιακού αερισμού;

Ο κύριος στόχος των συστημάτων αερισμού είναι να εξασφαλίσουν την ανανέωση του  αέρα στους χώρους διαβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, η υγρασία και οι ρύποι διασπώνται και το κλίμα των εσωτερικών χώρων γίνεται ενεργειακά αποδοτικό και υγιές. Στα νέα κτίρια που κατασκευάζονται με ισχυρές μονώσεις, θεωρείται πλέον απαραίτητη η χρήση μηχανικού αερισμού. Παρά την υψηλή τους ενεργειακή απόδοση, έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: το κτίριο ακριβώς επειδή είναι πολύ καλά μονωμένο δεν ‘’αναπνέει’’, με αποτέλεσμα  η μούχλα και η υγρασία να προσβάλλουν το κτίριο του σπιτιού.

Επιπλέον, η ποιότητα του εσωτερικού αέρα επιδεινώνεται ταχύτερα από ό, τι συνέβαινε με τα παλιά κτίρια.

Η ανανέωση του αέρα είναι καθοριστική για ένα καλό εσωτερικό κλίμα και για τη διατήρηση του κτιριακού ιστού. Στην περίπτωση πυκνής κατασκευής, τα ελεγχόμενα συστήματα αερισμού μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαιτήσεις καθαρού αέρα του χώρου.

 

Γιατί ο αερισμός μέσω παραθύρου είναι ανεπαρκής;

Η ανανέωση του αέρα μπορεί επίσης να επιτευχθεί μέσω του κλασικού αερισμού μέσω του παραθύρου. Ωστόσο, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

 1. Με χειροκίνητο αερισμό, η θερμότητα στο χώρο χάνεται.
 2. Η ανταλλαγή του αέρα δεν μπορεί να ελεγχθεί και εξαρτάται από εξωτερικές επιδράσεις. Αυτό καθιστά δύσκολη την εγγύηση προστασίας από την υγρασία.
 3. Τα καινούργια, μονωμένα κτίρια πρέπει να αερίζονται συχνότερα για προστασία από την υγρασία σε σχέση με τα παλιά κτίρια (περίπου κάθε 3 ώρες).

Πολλοί κάνουν το λάθος να μην κάνουν διάκριση μεταξύ παλιού κτηρίου και ενεργειακά αποδοτικού κτιρίου όταν πρόκειται για αερισμό. Με παλαιότερες μεθόδους κατασκευής, ο αερισμός παραθύρων ήταν ένα είδος συμπληρώματος αερισμού στη φυσική εισροή. Αυτό διαφέρει στις μέρες μας με τα αεροστεγή κτίρια. Παράθυρα με διπλά τζάμια, καθώς και στέγες και προσόψεις με μεγάλη μόνωση εμποδίζουν τη φυσική ανανέωση του αέρα. Συνεπώς, ο αερισμός του παραθύρου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υποστήριξη αερισμού, είναι ο αερισμός. Για επιτευχθεί η ανανέωση του απαραίτητου αέρα στον χώρο μας, το παράθυρο πρέπει να ανοίγει κάθε 3 ώρες, κάτι που δεν είναι εφικτό στις μέρες μας.

Τα σύγχρονα συστήματα αερισμού θεωρούνται απαραίτητα για οποιαδήποτε ενεργειακά αποδοτική κατασκευή. Συνεχίζουν να τροφοδοτούν το σπίτι με την απαραίτητη ποσότητα αέρα και προσομοιώνουν τη φυσική ανανέωση του αέρα.

 

5 λόγοι για τους οποίους αξίζει να αγοράσετε ένα σύστημα αερισμού:

 1. Τα συστήματα αερισμού εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ποσότητα αερισμού, ενώ η αποτελεσματικότητα του αερισμού μέσω παραθύρων εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
 2. Τα συστήματα αερισμού εμποδίζουν τους ρύπους να εισέλθουν στον χώρο σας. Από την άλλη πλευρά, οι ρύποι μπορούν να εισέλθουν στο χώρο διαβίωσης απευθείας από έξω μέσω ενός ανοιχτού παραθύρου.
 3. Η μούχλα μπορεί να προληφθεί με τα κατάλληλα συστήματα αερισμού, ενώ ο λανθασμένος, χειροκίνητος αερισμός θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει στην εμφάνιση μούχλας.
 4. Ένα σύστημα αερισμού λειτουργεί αυτόνομα και προσαρμόζεται στις συνθήκες και απαιτήσεις του σπιτιού. Ο αερισμός μέσω παραθύρου πρέπει να πραγματοποιείται χειροκίνητα σε τακτική βάση.
 5. Ο αερισμός των παραθύρων έχει ως αποτέλεσμα απώλειες θερμότητας. Από την άλλη πλευρά, τα συστήματα αερισμού διασφαλίζουν ότι η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα στα δωμάτια και ότι οι απώλειες μπορούν να περιοριστούν σημαντικά παρά τη διαδικασία αερισμού.

 

Συμπέρασμα: Ποιο σύστημα αερισμού σπιτιού είναι κατάλληλο για τις ανάγκες μου;

Τόσο τα μη κεντρικά όσο και τα κεντρικά συστήματα αερισμού είναι κατάλληλα για ελεγχόμενη ανανέωση του αέρα στο σπίτι. Οι δείκτες απόδοσης και των δύο τύπων αερισμού είναι συγκρίσιμοι και μπορούν να ρυθμιστούν παρόμοια για τους χώρους διαβίωσης.

Για να βρείτε το σωστό σύστημα αερισμού για το σπίτι σας, πρέπει να διευκρινιστούν οι ακόλουθες ερωτήσεις:

 1. Ποια βάση υπολογισμού θα χρησιμοποιούσα για να σχεδιάσω τον αερισμό μου;
 2. Ποιους βασικούς δείκτες απόδοσης πρέπει να επιτύχει το σύστημα αερισμού μου;
 3. Ποιος τύπος αερισμού είναι πιο κατάλληλος με βάση τα δομικά χαρακτηριστικά του σπιτιού μου;
 4. Ποιες είναι οι απαιτήσεις που θέλω να πληροί το σύστημα αερισμού;
 5. Πρέπει να εφαρμοστεί σε νέο κτίριο ή ανακαίνιση;

 

Γιατί να επιλέξετε τις μονάδες της getAir;

 • Τα μη κεντρικά συστήματα getAir δεν απαιτούν πολύπλοκες μελέτες, διότι δεν υπάρχει κεντρικό δίκτυο σωληνώσεων
 • Απλή συντήρηση των συστημάτων, χωρίς ειδικά εργαλεία
 • Εύκολη συναρμολόγηση και τοποθέτηση των μονάδων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά σχεδιασμένα εξαρτήματά μας (π.χ. κουτί τοποθέτησης)
 • Ανάκτηση θερμότητας έως και 91%
 • Από 11 dB – σχεδόν αθόρυβο
 • Ενεργειακή απόδοση A + (με αισθητήρα)
 • Η υψηλότερη προστασία θορύβου στην κατηγορία του
 • Τυπική διαφορά στάθμης ήχου έως 60 dB στη λειτουργία ανάκτησης θερμότητας και έως 70 dΒ ως λύση ALD
 • Αυτόνομες ελεγχόμενες  ζώνες ανά χώρο
 • Μοντέρνα εσωτερικά καλύμματα
 • Οι αισθητήρες ποιότητας αέρα και μέτρησης θερμοκρασίας – υγρασίας επιτρέπουν την εντελώς ανεξάρτητη λειτουργία των μονάδων μεταξύ τους.
 • Συμμετοχή στα τρέχοντα προγράμματα χρηματοδότησης